Manovaikas.ltVaikaiVaiko amžiaus tarpsniaiVaikų ligos › Alergija maistui

Alergija maistui

+mano vaikas,

Alergija maistui yra dažna kūdikystėje. Apie 20-40 proc. mažų vaikų ja suserga pirmais gyvenimo metais. Deja, maisto alergija sergančių vaikučių skaičius nuolat didėja. Todėl norint apsisaugoti nuo alergijos, svarbu žinoti, kokie maisto produktai yra didžiausi kenkėjai vaikui.

Packed Refrigerator Shelves

Pienas ir jo produktai

Kruopų košytes, skirtas alergiškam vaikui, nereikėtų gardinti karvės pienu. Tinkamesnis būtų mamos pienas arba hidrolizuotas karvės pieno baltymo mišinukas. Pavojingiausia yra varškė. Vaikeliui, vyresniam nei metai galima bandyti duoti rūgščių pieno produktų (kefyro, natūralaus jogurto be priedų, rūgpienio, grietinės), nes jų baltymai yra pakitę. Taip pat galima duoti šiek tiek sviesto, nes jame daugiau riebalų nei baltymų.

Kiaušiniai

Jų yra dedama į blynelius, saldžius kepinius, todėl šių produktų vaikui valgyti nereikėtų. Blynelius, kotletus ar virtinukus gaminkite be kiaušinio. Makaronus pirkite tokius, kuriuose taip pat nebūtų kiaušinio.

Medus

Jame yra žiedadulkių, todėl geriau būtų jo atsisakyti arba duoti labai retai ir po mažai. Medaus visiškai negalima duoti sergančiam alergine sloga, dūstančiam vaikui, nes gali prasidėti priepuolis. Netgi visiškai sveikam mažyliui šio skanėsto galima paragauti tik nuo trejų metų.

Vaisiai ir daržovės

Verdant ar kepant jų baltymai suyra, todėl yra mažiau pavojingi. Labiau alergizuoja raudoni ir oranžiniai vaisiai bei daržovės, ypač žemuogės, avietės, braškės, pomidorai ir morkos. Liga pastiprėti gali ir nuo vyšnių, slyvų, kriaušių. Taip pat labai beria nuo citrusinių vaisių, prie alergiško vaiko jų negalima net lupti. Pavojingos yra ir vynuogės, arbūzai, persikai, ananasai. Atsargiai vaikui reikėtų duoti žirnių ir pupelių. Mažyliui ypač tinka duoti obuolius, mėlynes, spanguoles, serbentus. Tačiau jeigu obuolys yra smarkiai apipurkštas, bers ir nuo nulupto obuolio, nes chemikalai pasiekia minkštimą. Tad geriau duoti iš sodo skintus obuolius, nei pirktus parduotuvėje. Nuo salotų gali berti tik ankstyvųjų, nes jos taip pat būna apipurkštos.

Mėsa

Labiausiai alergizuoja veršiena ir vištiena. Todėl alergiškam mažyliui galima duoti: kalakutienos, triušienos, neriebios kiaulienos, jautienos, nutrijos mėsos.

Grūdai ir kruopos

Alergiją dažniausiai sukelia kviečiai, pvz., manų kruopos, blyneliai, sausainiai, makaronai, pyragai. Todėl geriau duoti ruginę duoną, kurios sudėtyje nebūtų kviečių. Nuo grikių taip pat gali prasidėti alergija. Daug rečiau alergizuoja ryžiai, avižos, kukurūzai, miežiai.

Žuvis ir jūros gėrybės

Būna, kad vaikas šių produktų gali valgyti, bet juos kepant ar verdant dūsta, nes baltymas tampa labai lakus. Pirmą kartą paragauti žuvies alergiškam mažyliui galima nuo trejų metų.

Riešutai

Riešutų duoti visai negalima, o ypač žemės riešutų. Būtinai perskaitykite šokolado, saldainių, kremo, padažo etiketę, kad įsitikintumėte, jog produktuose nėra riešutų ar jų pėdsakų.

Maisto produktų kryžminės reakcijos

Jeigu beria nuo vienų produktų, tai gali kenkti ir kiti. Toliau pateikiamas maisto produktų kryžminės reakcijos.

Obuoliai → kriaušės, ananasai, avokados;
Riešutai → vėžiagyviai;
Karvės pienas → ožkos pienas, kumelės pienas;
Žirniai → pupos, lęšiai, šparaginės pupelės, žemės riešutai, sojos pupelės;
Persikai → abrikosai, slyvos, vyšnios;
Jautiena → veršiena;
Kviečiai → visi kiti grūdai;
Apelsinai → citrinos, mandarinai, greipfrutai.

2 Komentarai

Parašykite komentarą

Būtini laukeliai pažymėti *

Susiję straipsniai