Manovaikas.lt › Konservantai E

Konservantai E

Raudona – būtina vengti;

Geltonapavojingas;

Žalia – šiandieniniais duomenimis nepavojingas.

A = alergija, astma (ypač reikia vengti alergiškiems ir sergantiems astma);

M = migrena (pirmiausia reikėtų vengti žmonėms, kuriems dažnai skauda galvą ir kurie turi polinkį sirgti migrena);

T = gali būti gyvulinės kilmės;

Gen = genetiškai modifikuoti organizmai

Dažikliai

Maisto pramonė į maisto produktus įmaišo dažiklių, kad atgytų arba būtų paryškinta masės ar paviršiaus spalva. Natūralius dažiklius: kurkuminą (E 100) arba betaniną (E 162) pakanka deklaruoti nurodant, kad tai maisto produktų dažai, dažikliai, nors dažnai yra rašomas pavadinimas ir/arba E numeris. Sintetinių dažiklių nurodyta deklaruoti ir pavadinimą, ir E numerį.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 100 Kurkuminas Geltonas. Ekstrahuojamas iš kurkumos šaknies arba gaunamas sintezės būdu. Dažiklis, kario miltelių sudedamoji dalis. Garstyčiose, saldumynuose, bulvių tyrėje. Indijoje yra svarbus vaistas, skatinantis tulžies nutekėjimą.
E 101 Riboflavinas (vitaminas B2) Geltonas. Natūralus augalinis dažiklis. Glajuje, kremuose, pyragaičiuose, sausainiuose.
E 101a Riboflavino-5-fosfatas Geltonas. Dirbtinis. Majoneze, sriubose, saldumynuose.
E 102 A Tartrazinas Geltonas. Dirbtinis azodažiklis. Saldumynuose. Kenkia žmonėms, alergiškiems aspirinui..
E 104 A Chinolino geltonasis Geltonas. Dirbtinis. Pudinguose, saldumynuose.
E 110 A Oranžiniai geltonasis S, Saulėlydžio geltonasis FCF Oranžiniai geltonas. Dirbtinis. Ledjūrio menkėse, gėrimuose, krevetėse, saldumynuose.
E 120 T Tikrasis karminas (kochinelas), karmino rūgštis Raudonas. Gaminamas iš skydamarių.
E 122 A Azorubinas Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Pudinguose, gėrimuose, saldumynuose.
E 123 A Amarantas Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Leidžiama vartoti tik aperityvui ir spiritiniams gėrimams dažyti. JAV uždraustas dėl alergiškumo.
E 124 A Raudonasis kochinelas A, Ponso 4R Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Saldumynuose, gėrimuose, sūrių apvalkaluose.
E 127 A Eritrozinas Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Leidžiama vartoti tik kokteilių vyšnioms dažyti.
E 128 A Raudonasis 2G Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Leidžiama vartoti tik maltai mėsai su augaliniais priedais.
E 129 A Alura raudonasis AC Raudonas. Dirbtinis. Naujai leidžiamas.
E 131 Patent mėlynasis V Mėlynas. Dirbtinis. Gėrimuose, margučių dažuose, saldumynuose.
E 132 A Indigas Mėlynas. Dirbtinis. Reikia vengti vartoti kartu su natrio nitritu. Likeriuose, saldumynuose.
E 133 A Briliantinis mėlynasis FCF Mėlynas. Dirbtinis.
E 140 Chlorofilai Žalias. Natūralus augalinis dažiklis. Gaunamas ekstrahuojant dilgėles ir kitus žalius augalus. Desertuose, saldumynuose.
E 141 A Vario kompleksai su chlorofilais ir chlorofilinais Žalias. Natūralus augalinis dažiklis, sumaišytas su variu, kad spalva būtų patvaresnė. Likeriuose, desertuose.
E 142 A Žaliasis S Žalias. Dirbtinis. Saldumynuose.
E 150a Karamelė Rudas. Natūralus dažiklis. Gaunamas kaitinant cukrų su rūgštimis ir šarmais. Kepiniuose, gėrimuose, desertuose, padažuose, gatavuose gėrimuose.
E 150b Gen Sulfitinė karamelė Rudas. Dirbtinis. Gaunamas iš augalų naudojant šarmus ir sieros junginius.
E 150c Gen Amoniakinė karamelė Rudas. Dirbtinis. Gaunamas iš augalų naudojant amoniaką.
E 150d Gen Sulfitinė amoniakinė karamelė Rudas. Dirbtinis. Gaunamas iš augalų naudojant amoniako sulfitą.
E 151 A Briliantinis juodasis BN Juodas. Dirbtinis dažiklis. Ikrų pakaitaluose, saldumynuose.
E 153 Augalinė angles Juodas. Natūralus. Gaminamas iš augalų pelenų (durpių, kokoso kevalų). Saldumynuose.
E 154 A Rudasis FK Rudas. Dirbtinis. Gaminamas iš įvairių azodažiklių. Vartojamas tik rūkytai žuviai apdoroti.
E 155 Rudasis HT Rudas. Dirbtinis. Gaminamas iš įvairių azodažiklių.
E 160a Gen Karotinas, beta karotinas Oranžinis. Natūralus, bet šiandien daugiausia dirbtinai gaminamas dažiklis, provitaminas A. Svieste (Šveicarijoje draudžiama vartoti dažiklį sviestui), margarine, sriubose, majoneze, pudinge, saldumynuose, jogurte.
E 160b Gen Biksinas, anatas, karotinoidas Oranžinis. Natūralūs aliejiniai ir vandeniniai ekstraktai iš Bixa orellana L.
E 160c Kapsantinas Oranžiniai raudonas. Natūralus augalinis dažiklis iš paprikų, taip pat gaminamas sintetinis.
E 160d Likopenas Raudonas. Natūralus augalinis dažiklis iš pomidorų, taip pat gaminamas sintetinis.
E 160e Beta-apo-8-karotenalis Oranžiniai raudonas. Dirbtinis dažiklis, panašios formos randamas ir gamtoje. Padažuose, gėrimuose, saldumynuose.
E 160f Beta-apo-8-karoteninės rūgšties etilo esteris Oranžiniai raudonas. Dirbtinis dažiklis, panašios formos randamas ir gamtoje.
E 162 Betaninas Raudonas. Natūralus augalinis dažiklis, gaminamas iš raudonųjų burokėlių.
E 163 Antocianinai Nuo raudonų iki mėlynai violetinių. Natūralus augalinis dažiklis iš vaisių ir daržovių. Vaisių gaminiuose, gėrimuose, saldumynuose.
E 170 Kalcio karbonatas Baltai pilkšvas. Natūralus, mineralinės kilmės. Drėgmę reguliuojanti medžiaga.
E 171 Titano dioksidas Baltas. Dirbtinis, mineralinės kilmės. Saldumynų dražė apvalkalas. Kaip maisto produktų dažiklis nekenksmingas. Jį išgaunant daroma žala gamtai.
E 172 Geležies oksidai, geležies hidroksidai Geltoni, raudoni ir juodi. Dirbtiniai, mineralinės kilmės.
E 173 A Aliuminis Sidabro pilkumo. Mineralinės kilmės.
E 174 A Sidabrinis Sidabro spalvos. Mineralinės kilmės, gali kauptis audiniuose.
E 175 A Auksinis Aukso spalvos. Mineralinės kilmės. Saldumynuose.
E 180 Rubino pigmentas, litolrubinas BK Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Leidžiama naudoti tik sūrių kraštams apdoroti.

Konservantai

Konservavimo medžiagos sulėtina arba apsaugo maisto produktus nuo mikrobiologinio sugedimo, kurį sukelia bakterijos, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai. Konservantai turi būti deklaruojami nurodant pavadinimą ir E numerį. O alkoholis, druska, cukrus ir prieskoniai, kurie taip pat turi konservuojamąjį poveikį, pagal Maisto įstatymą į konservantų sąrašą neįtraukiami.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 200 Sorbo rūgštis Dirbtinis konservantas. Yra šermukšniuose, kaip riebalų rūgšties įvairuose maisto produktuose, rūgštaus skonio. Pusiau riebiuose margarinuose, rūkytose dešrose (paviršiams apdoroti, kad nepelytų), žuvies gaminiuose, padažuose, raikytoje duonoje, rūgščiose daržovėse, vaisiuose jogurtams.
E 202 Kalio sorbatas Dirbtinis konservantas. Sorbo rūgšties kalio junginys.
E 203 Kalcio sorbatas Dirbtinis konservantas. Sorbo rūgšties kalcio junginys.
E 210 Benzoinė rūgštis Natūralus junginys. Didelės jo koncentracijos susikaupia spanguolėse. Naudojamas maisto produktus apsaugoti nuo grybinių pažeidimų.
E 211 A Natrio benzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties natrio junginys.
E 212 A Kalio benzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties kalio junginys.
E 213 A Kalcio benzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties kalcio junginys.
E 214 A Etil-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Susintetinti benzoinės rūgšties kalio junginiai, truputį apmarinantys liežuvį. Žuvies gaminiuose, delikatesinėse salotose.
E 215 A Natrio etil-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.
E 216 A Propil-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.
E 217 A Natrio-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.
E 218 A Metil-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.
E 219 A Natrio metil-p-hidroksibenzoatas Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.
E 220 A, M Sieros dioksidas Dirbtinis konservantas ir antioksidantas, gali sukelti galvos skausmą, pykinimą ir astmos priepuolį. E 220-228 neigiamai veikia vitamino B įsisavinimą iš maisto produktų. Džiovintuose vaisiuose, vaisių konservuose, paruoštuose krienuose, bulvių gaminiuose, vyne.
E 221 Natrio sulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties natrio junginys.
E 222 A, M Natrio vandenilio sulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties natrio vandenilio sulfato junginys.
E 223 A, M Natrio metabisulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties natrio metabisulfito junginys.
E 224 A, M Kalio metabisulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties kalio metabisulfito junginys.
E 226 A, M Kalcio sulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties kalcio junginys.
E 227 A, M Kalcio vandenilio sulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties kalcio vandenilio sulfato junginys.
E 228 A, M Kalio vandenilio sulfitas Dirbtinis konservantas. Sieros rūgšties kalio sulfito junginys.
E 230 A Difenilas, bifenilas Dirbtinis konservantas. Leidžiama vartoti tik citrusinių žievelei arba jų pakuotės popieriui apdoroti.
E 231 A Ortofenilfenolis Dirbtinis konservantas. Leidžiama vartoti tik citrusinių žievelei arba jų pakuotės popieriui apdoroti.
E 232 A Natrio ortofenilfenolis Dirbtinis konservantas. Leidžiama vartoti tik citrusinių žievelei arba jų pakuotės popieriui apdoroti.
E 234 A, M Nizinas Dirbtinis konservantas, pasižymintis antibiotiniu veikimu. Pudinguose, brandintuose ir lydytuose sūriuose. Tradicinėje medicinoje nizinas yra antibiotikas. JAV svarstoma uždrausti kaip galimą migrenos sukėlėją.
E 235 A, M, Gen Natamicinas Dirbtinis konservantas, pasižymintis antibiotiniu veikimu. Sūrių paviršiams apdoroti, džiovintoje ir sūdytoje mėsoje, saliamio dešroje, žvėrienoje. Veterinarijos ir tradicinės medicinos vaistas.
E 239 A Heksametilentetraminas Iš amoniako ir formaldehido susintetintas konservantas. ES šalyse gali būti vartojamas tik „Provolone“ sūriuose. Vartojamas kaip vaistas nuo šlapimtakių infekcijų.
E 242 A Dimetildikarbonadas Dirbtinis konservantas. Ženklinti nebūtina. Sterilizuojami gaivieji gėrimai ir limonadai.
E 249 A, M Kalio nitritas Dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius.
E 250 A, M Natrio nitritas, nitritinė druska Dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius. Pavojinga grandininė seka: nitratas, nitritas, nitrozaminai. Ilgina dešros tinkamumo trukmę ir suteikia šviežią raudoną spalvą, taip pat stabdo sveikatai kenksmingų bakterijų (pvz., botulizmo) vystymąsi.
E 251 A, M Natrio nitratas Dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius.
E 252 A, M Kalio nitratas Dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius.
E 280 A, Gen Propiono rūgštis Dirbtinis konservantas, natūraliai aptinkamas sūriams bręstant. Neleidžia susidaryti pelėsiams ant duonos, sausainių ir fasuotų kepinių. Propiono rūgštis ir jos dariniai Vokietijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje buvo uždrausti kaip nereikalingi ir gadinantys skonį, dabar ES šalyse ją vėl leidžiama vartoti.
E 281 A, Gen Natrio propionatas Dirbtinis konservantas. Propiono rūgšties natrio junginys.
E 282 A, Gen Kalcio propionatas Dirbtinis konservantas. Propiono rūgšties kalcio junginys.
E 283 A, Gen Kalio propionatas Dirbtinis konservantas. Propiono rūgšties kalio junginys.

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos

Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos turi būti deklaruojamos tik nurodant pavadinimą, o ne E numerį. Išimtį sudaro fosforo rūgštys (E 338-340), kurios dažniausiai patenka į antioksidantų sąrašą.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 260 Acto rūgštis ir acetatai Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Actas yra natūralus produktas, bet kaip maisto priedas vartojamas išimtinai sintetinis. Vartojamas marinuotose daržovėse, aštriuose padažuose, gatavose salotose. Iš esencijų pagamintame acte trūksta natūralių komponentų.
E 261 Kalio acetatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Acto rūgšties kalio druska.
E 262 Natrio acetatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Acto rūgšties natrio druska.
E 263 Kalcio acetatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Acto rūgšties kalcio druska.
E 270 Gen Pieno rūgštis Iš krakmolo, panaudojant bakterijas, pagaminta rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Kaip natūrali pieno rūgštis ilgina tinkamumo trukmę rūgščioje terpėje: majonezo, padažų, užpilų, marinatų, taip pat sudėtinė duonos rūgštinimo medžiaga kaip natūralaus raugo pakaitalas.
E 284 A Boro rūgštis Dirbtinis konservantas. Boro rūgštis ir jos druska boraksas gali būti vartojami tik ikruose, labai plačiai vartojami kosmetikoje.
E 285 A, Gen Natrio tetraboratas (boraksas) Dirbtinis boro rūgšties natrio junginys.
E 290 Anglies dioksidas, anglies rūgštis Natūrali konservavimo medžiaga, įpakavimo dujos arba rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Maišoma į gėrimus, šiomis dujomis įpakuojami kepiniai, sūriai. Kavos aromato konservavimo medžiaga.
E 296 Gen Obuolių rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Randama daugelyje vaisių. Uogienėse, kepiniuose, glajuje.
E 297 Gen Fumaro rūgštis Sintetinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, ankščiau buvo gaunama iš Vidurio Europoje augančio laukų ir pievų augalo Fumariaceae. Kramtomojoje gumoje, desertuose, vaisių gėrimuose, vaistuose (nuo žvynelinės).

 

Antioksidantai

Antioksidantai stabdo riebalų oksidaciją ir apsaugo riebalingus maisto produktus nuo kartėjimo. Bulvių gaminius ir kitus augalinius produktus jie apsaugo nuo spalvos pokyčių sąveikaujant su oro deguonimi. Antioksidantus reikia deklaruoti nurodant jų pavadinimą ir E numerį. Kartais sunku atskirti, kur naudojami konservantai, antioksidantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos ir stabilizatoriai.

E numeris ir pavojinguma Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 300 Gen Askorbo rūgštis (vitaminas C) Cheminis sintetinis produktas. Jo randama ir daugelyje vaisių bei daržovių. Vartojamas kaip antioksidantas, konservavimo ir miltų apdorojimo medžiaga, stabilizuoja raudoną mėsos spalvą. Askorbo rūgšties vartojimas labiau dažnai pateisinamas tuo, kad tai stiprina sveikatą.
E 301 Gen Natrio askorbatas Dirbtinis askorbo rūgšties natrio junginys.
E 302 Gen Kalcio askorbatas Dirbtinis askorbo rūgšties kalcio junginys.
E 304 Gen, T Askorbilpalmitatas, askorbilstearatas Dirbtinis askorbo rūgšties riebalų rūgšties esterio junginys. Majoneze, Vienos bei Frankfuro dešrelėse.
E 306 Tokoferolių koncentratas (vitaminas E) Antioksidantas, spalvų fiksatorius, vitaminų priedas, ekstrahuotas iš augalinio aliejaus. Galimos kryžminės reakcijos su kitais vitaminais, todėl reikia neperdozuoti. Galimos pavojingos reakcijos su E 307-309.
E 307 Alfa-tokoferolis Sintetinis vitaminas E.
E 308 Gama-tokoferolis Sintetinis vitaminas E.
E 309 Delta-tokoferolis Sintetinis vitaminas E.
E 310 A Propilgalatas Dirbtinis antioksidantas. Anksčiau buvo gaunamas iš daug rauginių medžiagų turinčio juodojo riešuto, gali sukelti alergijas. Vengtinas kosmetikoje. Saugo riebalus nuo apkartimo, yra plačiai vartojamas. Vartojamas sriubose, padažuose, bulvių gaminiuose, užkandėlėse, kramtomojoje gumoje, pieno milteliuose, kavos automatuose.
E 311 A Oktilgalatas Dirbtinis antioksidantas.
E 312 A Dodecilgalatas Dirbtinis antioksidantas.
E 315 A Izoaskorbo rūgštis Dirbtinis antioksidantas. Pigus tarpinis askorbo rūgšties sintezės produktas. Gali stabdyti vitamino C įsisavinimą. Kaip mėsos ir dešros spalvos fiksatorius.
E 316 A Natrio izoaskorbatas Dirbtinis izoaskorbo rūgšties natrio junginys.
E 320 A Butilhidroksianizolas (BHA) Dirbtinis antioksidantas ir konservantas. Kramtomojoje gumoje, traškučiuose, sriubose, padažuose, bulvių ir konditerijos gaminuose. Vengtinas kosmetikoje.
E 321 A, M Butilhidroksitoluenas Dirbtinis antioksidantas ir konservantas. Kramtomojoje gumoje ir skrudinimo riebaluose.
E 322 A, M, Gen Lecitinas Natūraliai gaunamas iš sojų, saulėgrąžų arba rapsų aliejaus. Lecitinas yra kiekvienos ląstelės dalis, bet pramonėje naudojami priedai kaip emulsikliai, antioksidantai ir stabilizatoriai yra labiau modifikuoti. JAV sojų produktai yra laikomi vieni iš labiausiai sukeliančių migreną, astmą ir kitas alergines reakcijas, todėl ir pas mus kaip maisto priedą imta vertinti kritiškai.
E 325 Gen Natrio laktatas Pieno rūgšties natrio druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Skonį stiprinanti medžiaga, antioksidantas, gautas iš krakmolo veikiant bakterijoms. Gatavuose patiekaluose, dešrose, konditerijos gaminuose.
E 326 Gen Kalio laktatas Pieno rūgšties kalio druska.
E 327 Gen Kalcio laktatas Pieno rūgšties kalcio druska.
E 330 A, Gen Citrinos rūgštis Iš cukraus pramonės atliekų fermentacijos būdu ir genetiškai modifikuotos fermentacijos. Citrinos rūgštis yra svarbi medžiagų apykaitos dalis ir jos yra daugelyje vaisių, su priedais turi mažai ką bendra. Reikia vengti sergant Candida albicans. Gėrimuose, vaisių gaminiuose, uogienėse, kepiniuose, pieno milteliuose, Vienos, Frankfurto dešrelėse.
E 331 A, Gen Natrio citratas Citrinos rūgšties natrio druska.
E 332 A, Gen Kalio citratas Citrinos rūgšties kalio druska.
E 333 A, Gen Monokalcio, dikalcio, trikalcio citratas Citrinos rūgšties kalcio druska.
E 334 Gen Vyno rūgštis ir tartratai Šaltutinis vyno gamybos produktas, gaunamas apdorojant sieros rūgštimi. Gali trukdyti įsisavinti kalcį. Želatinoje, dešroje, gėrimuose, desertuose, tirpiose tabletėse, kepimo milteliuose.
E 335 Gen Natrio tartratas Vyno rūgšties natrio druska, laisvina vidurius.
E 336 Gen Kalio tartratas Vyno rūgšties kalio druska, laisvina vidurius.
E 337 Gen Kalio natrio tartratas Vyno rūgšties dviguba druska, laisvina vidurius.
E 338 A Ortofosfato rūgštis Fosfatai labai paplitę žemėje ir, būdami įvairių, dažniausiai sintetinių variantų, yra tikri priedų aitvarai. Tai ne tik konservantai, antioksidantai, bet ir stabilizatoriai, emulsikliai ir drėgmę reguliuojanti medžiaga. Didelėmis dozėmis fosfatai gali stabdyti kalcio, magnio ir geležies įsisavinimą. Įtariama, kad jie yra vaikų hiperaktyvumo priežastis. Kondensuotame piene, lydytame sūryje, mėsos ir žuvies gaminuose, kepiniuose, kepimo milteliuose, bulvių ir kiaušinių produktuose, kolos gėrimuose (kaip rūgštingumą reguliuojanti medžiaga).
E 339 A Natrio ortofosfato rūgštis Fosforo rūgšties natrio junginys.
E 340 A Kalio ortofosfato rūgštis Fosforo rūgšties kalio junginys.
E 341 A Kalcio ortofosfato rūgštis Fosforo rūgšties kalcio junginys.
E 350 Natrio malatas Obuolių rūgšties natrio junginys. Rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, konservantas. Obuolių rūgšties yra kiekvienoje ląstelėje ir daugelyje vaisių, bet gaminama sintetiškai. Uogienėse, gėrimuose, kepiniuose, saldumynuose.
E 351 Kalio malatas Obuolių rūgšties kalio junginys.
E 352 Kalcio malatas Obuolių rūgšties kalcio junginys.
E 353 Gen Metavyno rūgštis Sintetinis vyno stabilizatorius, trukdo įsisavinti kalcį.
E 354 Gen Kalcio tartratas Sintetinis stabilizatorius, stabdo kalcio įsisavinimą.
E 355 Adipo rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, skonį stiprinanti medžiaga. Gėrimuose, desertuose, cukraus glajuje, įdaruose ir kepinių glajuje.
E 356 Natrio adipatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, valgomosios druskos pakaitalas.
E 357 Kalio adipatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, valgomosios druskos pakaitalas.
E 363 Gintaro rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Prieskonių ekstraktuose, desertuose, sriubose.
E 380 Amonio citratas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Gali sutrikdyti organizmo rūgščių ir šarmų balansą.
E 385 Kalcio dinatrio etilendiamino tetraacetatas (EDTA)

Tirštinančios, stingdančios ir drėgmę išlaikančios medžiagos

Tirštinimo medžiagos naudojamos skysčiams sutirštinti arba surišti. Jos stabilizuoja emulsijas, sriubas, padažus, desertus, gatavus patiekalus. Stingdančios medžiagos sustingdo vaisių želė, valgomuosius ledus, želė desertus, želė saldumynus. Drėgmę reguliuojančios medžiagos padeda paviršiams išlikti drėgniems, minkštiems ir elastingiems. Būtina deklaruoti tik kaip kuopinę sąvoką.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 400 Gen Algino rūgštis Natūraliai iš rudųjų dumblių gaunama tirštinimo medžiaga. Gali kliudyti įsisavinti mineralines medžiagas. Lengvųjų riebalų, geriamojo jogurto ir majonezo skoniui pagerinti.
E 401 Gen Natrio alginatas Algino rūgšties natrio junginys.
E 402 Gen Kalio alginatas Algino rūgšties kalio junginys.
E 403 Gen Amonio alginatas Algino rūgšties amonio junginys.
E 404 Gen Kalcio alginatas Algino rūgšties kalcio junginys.
E 405 Gen Propilenglikoalginatas Algino rūgšties propilenglikoalginato junginys.
E 406 Agaras Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga iš raudonųjų dumblių, kaip skaidulinė medžiaga gerina virškinimą. Įvairiems valgiams stingdyti arba kaip kremų, tepalų ir žvakučių, į kurių sudėtį neįeina riebalų, pagrindas.
E 407 Karagenas Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga. Pieno produktuose, pudinguose, glajuje, taip pat dantų pastoje ir kremuose.
E 407a Apdoroti euglendumbliai Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga.
E 410 Baltosios akacijos guma Natūrali tirštinanti medžiaga iš akacijos sėklų, gerina virškinimą, didelėmis dozėmis laisvina vidurius. Glajuose, kepiniuose, pieno kokteiliuose, kaip kakavos pakaitalas.
E 412 Guaro guma Natūrali tirštinanti medžiaga ir emulsiklis. Glajuose, duonoje ir kepiniuose, kečupe, majoneze ir padažuose.
E 413 Tragakantas Natūrali tirštinanti medžiaga, gerina virškinimą, didelėmis dozėmis laisvina vidurius. Rūgščiuose maisto produktuose ir kosmetikoje.
E 414 Gumiarabikas Natūrali tirštinanti medžiaga ir užpildas, gerinanti virškinimą, kai kuriose šalyse švitinama spinduliais, netoleruojama labai retai. Saldumynuose.
E 415 Ksantano guma Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga, gerinanti virškinimą, didelėmis dozėmis laisvina vidurius. Salotų padažuose, garstyčiose, kosmetikoje.
E 416 Karaja guma Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga, gerina virškinimą, laisvina vidurius, gali trukdyti įsisavinti mineralines medžiagas. Praktiškai tik kosmetikoje (dantų pastoje).
E 417 Tara guma Natūrali tirštinanti medžiaga ir užpildas. Kaip skaidulinė medžiaga gerina virškinimą.
E 418 Gelano guma Dirbtinė stingdanti ir tirštinanti medžiaga.
E 420 Gen Sorbitolis Dirbtinis iš gliukozės arba genetiškai modifikuotų kukurūzų pagamintas cukraus pakaitalas, natūraliai sutinkamas šermukšniuose. Pakeičia cukrų diabetikų maisto produktuose, didelėmis dozėmis sukelia vidurių pūtimą, viduriavimą.
E 421 Gen Manitolis Dirbtinis cukraus pakaitalas, pagamintas iš invertuoto cukraus, manozės redukcijos produktas. Gali sukelti viduriavimą ir vidurių pūtimą. Kramtomojoje gumoje.
E 422 T Glicerolis Dirbtinis stabilizatorius, užpildas, tirpiklis, gaminamas iš natūralių riebalų ir aliejų.
E 425 Amorfofalių guma Augalinė tirštinanti ir stingdanti medžiaga. Užpilduose.

Emulsikliai

Emulsikliai suriša riebalus, aliejų bei vandenį ir stabilizuoja susidariusias emulsijas.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 431 A Polioksietileno (40) stearatas Emulsiklis, stabilizatorius.
E 432 A Polioksietileno (20) sorbitanmonolauratas Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo. Uogienėse, kavos iš automatų grietinėlėje.
E 433 A Polioksietileno (80) sorbitanmonooleatas Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 434 A Polioksietileno (40) sorbitanmonopalmitatas Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 435 A Polioksietileno (60) sorbitanmonostearatas Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 436 A Polioksietileno (65) sorbitantristearatas Dirbtinis stabilizatorius, emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 440a Pektinas Natūrali ir dirbtinė stingdanti ir tirštinimo medžiaga, gerina virškinimą, didelės dozės gali sukelti viduriavimą.
E 440b Amidintas pektinas Pektinas, gautas apdorojant amoniaku.
E 442 A Amonio fosfatidai Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius, didelės dozės gali sutrikdyti rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Gali sutrikti skrandžio, žarnyno veikla. Kakavos ir šokolado glajuje.
E 444 Sacharozės acetato izobutiratas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius. Tik neskaidriuose nealkoholiniuose gėrimuose.
E 445 T, Gen Medžio dervų glicerolio esteris Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 450 A Difosfatai Dirbtiniai stabilizatoriai, emulsikliai ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti įvairias medžiagas. Galimos pasekmės – kaulų retėjimas, šlakų nusėdimas, vaikų hiperaktyvumas. Glajuje, kiaušinių, bulvių gaminiuose, lydytame sūryje, dešroje, žuvies gaminiuose, kepiniuose.
E 451 Trifosfatai Dirbtiniai stabilizatoriai, emulsikliai ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti įvairias medžiagas. Galimos pasekmės – kaulų retėjimas, šlakų nusėdimas, vaikų hiperaktyvumas. Glajuje, kiaušinių, bulvių gaminiuose, lydytame sūryje, dešroje, žuvies gaminiuose, kepiniuose.
E 452 Polifosfatai Dirbtiniai stabilizatoriai, emulsikliai ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Didelės dozės gali trukdyti įsisavinti įvairias medžiagas. Galimos pasekmės – kaulų retėjimas, šlakų nusėdimas, vaikų hiperaktyvumas. Glajuje, kiaušinių, bulvių gaminiuose, lydytame sūryje, dešroje, žuvies gaminiuose, kepiniuose.
E 460 Mikrokristalinė celiuliozė Natūralus užpildas ir izoliuojanti medžiaga, organizmas neįsisavina. Kaip skaidulinė medžiaga gerina virškinimą.
E 461 Metilceliuliozė Dirbtiniu būdu apdorota celiuliozė, didelės dozės laisvina vidurius.
E 463 Hidropropilceliuliozė Natūrali tirštinimo medžiaga, laisvina vidurius.
E 464 Hidropropilmetilceliuliozė Natūrali tirštinimo medžiaga, laisvina vidurius.
E 465 Etilmetilceliuliozė Natūrali tirštinimo medžiaga, apdorota šarmais, laisvina vidurius.
E 466 Karboksimetilceliuliozė Natūrali tirštinimo medžiaga, apdorota chloro acto rūgštimi, laisvina vidurius.
E 469 Fermentais hidrolizuota karboksimetilceliuliozė Užpildas ir tirštinimo medžiaga.
E 470a T, Gen Riebiųjų rūgščių natrio, kalio ir kalcio druskos Natūralus emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 470b T, Gen Riebiųjų rūgščių magnio druskos Natūralus emulsiklis ir medžiaga nuo putojimo.
E 471 T, Gen Riebiųjų rūgščių mono- ir digliceridai Natūralus emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472a T, Gen Acto ir riebiųjų rūgščių mono- ir digliceridai Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472b T, Gen Pieno rūgšties esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472c T, Gen Citrinos rūgšties esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472d T, Gen Vyno rūgšties esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472e T, Gen Mono- ir diacetilvyno rūgšties esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 472f T, Gen Acto ir vyno rūgšties esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 473 T, Gen Sacharozės riebiųjų rūgščių esteris Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 474 T, Gen Sacharozė Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 475 T, Gen Riebiųjų rūgščių poligliceridai Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 476 Gen Poliglicerolio poliricinoleatas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 477 Gen Riebiųjų rūgščių propilenglikolio esteris Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 479 T, Gen Termiškai oksiduotas sojų aliejus su riebiųjų rūgščių mono- ir digliceridais Dirbtinis emulsiklis ir izoliuojanti medžiaga.
E 481 Natrio strearoil-2-laktatas Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 482 Kalcio strearoil-2-laktatas Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 483 Steariltartratas Dirbtinis emulsiklis ir miltų apdorojimo medžiaga.
E 491 A, Gen Sorbitano monostearatas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius. Gali būti gaminamas iš genetiškai modifikuotų kukurūzų. Desertuose, cukraus gaminiuose, kavos iš automato pieno milteliuose, šokolade.
E 492 A, Gen Sorbitano tristearatas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 493 A, Gen Sorbitano monolauratas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 494 A, Gen Sorbitano monooleatas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.
E 495 A, Gen Sorbitano monopalmitatas Dirbtinis emulsiklis ir stabilizatorius.

Skonį gerinančios medžiagos, vaškai, dujos

Skonio stiprinimo medžiagos sugrąžina prarastą maisto produktų skonį ir jį sustiprina. Jas būtina deklaruoti – nurodyti jų kuopinę sąvoką. Europos Sąjungos direktyvos dėl alerginių reakcijų numato jas deklaruoti atskirai ir pateikti E numerį.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 620 A, M, T, Gen Glutamo rūgštis, glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga, gaunama iš augalinės ir gyvulinės žaliavos taikant enzimų metodą. Dažnai sukelia migreną, astmą ir alergines reakcijas. Žuvies ir mėsos gaminiuose, sriubose, padažuose, gėrimuose, saldumynuose, desertuose, užkandėlėse, gatavuose patiekaluose, sultinių koncentratuose, biriuose prieskoniuose. Glutamatas ir jo variantai dažnai vartojami kartu su inozinatu ir guanilatu, nes jie sustiprina vienas kito skonį stiprinantį poveikį.
E 621 A, M, T, Gen Natrio glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 622 A, M, T, Gen Kalio glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 623 A, M, T, Gen Kalcio glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 624 A, M, T, Gen Amonio glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 625 A, M, T, Gen Magnio glutamatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 626 A Guanilo rūgštis Skonio stiprinimo medžiaga, skyla šlapimo rūgštyje, todėl gali sukelti podagrą. Pomidorų sriuboje, padažuose, biriuose prieskoniuose.
E 627 A Natrio guanilatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 628 A Kalio guanilatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 629 A Kalcio guanilatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 630 A Inozino rūgštis, inozinatas Labai stipri skonio stiprinimo medžiaga, skyla šlapimo rūgštyje, todėl gali sukelti podagrą. Sriubose, padažuose, biriuose prieskoniuose.
E 631 A Natrio inozinatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 632 A Kalio inozinatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 633 A Kalcio inozinatas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 634 A Kalcio 5′-ribonukeotidas Skonio stiprinimo medžiaga, skyla šlapimo rūgštyje, todėl gali sukelti podagrą.
E 635 A Natrio 5′-ribonukeotidas Skonio stiprinimo medžiaga.
E 637 A Etilmaltolis Dirbtinė kvapo stiprinimo medžiaga.
E 640 Glicinas, natrio glicinatas Saldūs baltymų struktūriniai elementai, stiprina saldžių medžiagų skonį.
E 900 Dimetilpolisiloksanas Dirbtinė medžiaga nuo putojimo.
E 901 Bičių vaškas (baltas, geltonas) Natūrali lipnumą reguliuojanti ir glazūravimo medžiaga, nekenksminga, nes organizmas jos nerezorbuoja.
E 902 Kandelila vaškas Natūrali glazūravimo medžiaga iš dykumų augalų, nekenksminga, nes organizmas jos nerezorbuoja.
E 903 Karnauba vaškas Natūrali medžiaga, gaunama iš Trithrinax brasiliensis, nevirškinama.
E 904 Šelakas Natūrali lipnumą reguliuojanti ir glazūravimo medžiaga, derva iš Laccifer lacca vabzdžių išskyrų.
E 905 Mikrokristalizuotas vaškas Paviršiams apdoroti.
E 912 A Montano rūgšties esteriai Natūralus augalinis vaškas. Citrusų paviršiams apdoroti.
E 914 Oksiduoti polietileniniai vaškai Dirbtinė glazūravimo medžiaga. Leidžiama vartoti tik citrusų paviršiams apdoroti.
E 920 Gen L-cisteinas Augalinis baltymų struktūrinis elementas. Gali būti genetiškai modifikuotas. Apdorojami miltai. Išpurena duoną, kepinius ir sustiprina kvapą.
E 927 Karbamidas Natūralus stabilizatorius. Leidžiama vartoti tik kramtomojoje gumoje.
E 938 Argonas Natūralios stumiančios ir pakavimo dujos.
E 939 Helis Natūralios stumiančios ir pakavimo dujos.
E 941 Azotas Natūralios stumiančios ir pakavimo dujos, kontaktinio šaldymo priemonė.
E 942 Diazoto monoksidas, Nitrito oksidas Natūralios dujos, naudojamos nuskausminimui.
E 948 Deguonis Natūralios stumiančios ir pakavimo dujos.

Saldikliai ir fermentai

Saldikliai skirti tam, kad maisto produktams suteiktų saldų skonį arba jį sustiprintų. Arba dietinėje mityboje gali būti vartojami kaip cukraus pakaitalas. Saldikliai ženklinami nurodant pavadinimą ir E numerį.

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 950 Acesulfamas K Dirbtinis saldiklis (200 kartų saldesnis už cukrų), atsparus karščiui.
E 951 A, M, Gen Aspartamas Dirbtinis saldiklis, sintetiškai gaunamas iš aminorūgščių, fenilanino ir asparagino rūgšties. Neatsparus karščiui. JAV laikomas migrenos, galvos skausmo ir daugybės kitų sveikatos sutrikimų priežastimi. Genų inžinerijos būdu gaminamas tik JAV ir Japonijoje. Gėrimuose, kramtomojoje gumoje, pieno produktuose, saldiklių tabletėse.
E 952 A Ciklamatas Dirbtinis saldiklis. Gėrimuose ir dietiniuose produktuose diabetikams.
E 953 A Izomaltas Dirbtinis saldiklis. Pagamintas iš cukraus. Saldiklių tabletėse ir šaldytuose produktuose.
E 954 A Sacharinas Dirbtinis saldiklis, gali būti kartaus metalo skonio. 500 kartų saldesnis už cukrų. Desertuose, gėrimuose, marinuotuose agurkuose, salotų padažuose.
E 957 Gen Taumatinas Natūralus saldiklis, 1500 kartų saldesnis už cukrų. Kramtomojoje gumoje, desertuose.
E 959 Neohesperidinas DC Dirbtinis saldiklis, natūraliai randamas citrusuose. Pomidorų padažuose ir citrinos gėrimuose.
E 965 Maltitolis, maltitolio sirupas Cukraus pakaitalas, dirbtinis saldiklis. Marcipanuose ir saldumynuose.
E 966 Laktitolis Cukraus pakaitalas, dirbtinis saldiklis. Laisvina vidurius.
E 967 Ksilitolis Cukraus pakaitalas, dirbtinis saldiklis. Laisvina vidurius. Kramtomojoje gumoje, saldumynuose.
E 999 A Kualajos ekstraktai Natūrali putojimo medžiaga iš medžių žievės, sudėtyje yra saponinų, kurie daro įtaką kraujo krešėjimui. Ilgą laiką Vokietijoje ir Šveicarijoje buvo uždraustas.
E 1103 Gen Invertazė Fermentai, gaminami skystam invertuojamam cukrui gauti.
E 1105 A, Gen Lizocimas Konservantas sūriams, greitina pieno rūgimą. Gaminamas iš vištų kiaušinių.
E 1200 Polidekstrozė Dirbtinis užpildas, gali laisvinti vidurius.
E 1201 Polivinilpirolidonas Dirbtinė dribsnių susidarymo medžiaga, deklaruoti nereikia.
E 1202 Polivinilpolipirolidonas Dirbtinė dribsnių susidarymo medžiaga, deklaruoti nereikia.
E 1404 Gen Oksiduotas krakmolas Natūrali tirštinimo ir glazūravimo medžiaga. Gali būti gaminama iš genetiškai modifikuotų kukurūzų.
E 1410 Gen Monokrakmolo fosfatas Natūrali tirštinimo ir glazūravimo medžiaga.
E 1412 Gen Dikrakmolo fosfatas Natūrali tirštinimo ir glazūravimo medžiaga.
E 1413 Gen Fosfatinto dikrakmolo fosfatas Natūrali tirštinimo ir glazūravimo medžiaga.
E 1414 Gen Acetilinto dikrakmolo fosfatas Natūrali tirštinimo medžiaga ir stabilizatorius.
E 1420 Gen Acetilintas krakmolas Natūrali tirštinimo medžiaga ir stabilizatorius.
E 1422 Gen Acetilintas dikrakmolo adipatas Natūrali tirštinimo medžiaga ir stabilizatorius.
E 1440 Gen Hidroksipropilkrakmolas Natūrali tirštinanti ir stingdanti medžiaga. Gali būti gaminama iš genetiškai modifikuotų kukurūzų.
E 1442 Gen Hidroksipropildikrakmolo fosfatas Natūrali tirštinanti ir stingdanti medžiaga.
E 1450 Gen Krakmolo natrio oktenilsukcinatas Natūrali tirštinimo medžiaga ir stabilizatorius.
E 1451 Gen Acetilintas oksiduotas krakmolas Natūrali tirštinimo bei glazūravimo medžiaga ir užpildas. Gali būti pagamintas genų inžinerijos būdu.
E 1505 Gen Trietilcitratas Dirbtinis putų stabilizatorius. Leidžiama vartoti tik kiaušinių baltymų milteliuose.
E 1518 T, Gen Glicerolio triacetatai Dirbtinis stabilizatorius, gali būti gaminamas iš genetiškai modifikuotų sojų.

Įvairūs maisto priedai

E numeris ir pavojingumas Pavadinimas Savybės Vartojimas
E 500 Natrio karbonatas (soda), Natrio vandenilio karbonatas (natronas) Tešlos kildymo, lipnumą gerinanti medžiaga, mineralinių vandenų sudedamoji dalis, šiandien daugiausia gaminama cheminiu būdu. Didelės dozės gali didinti skrandžio rūgščių sekreciją. Kepimo milteliuose, šokolade, lydytame sūryje, kakavoje, kaip spalvos stabilizatorius.
E 501 Kalcio karbonatas Dirbtinė tešlos kildymo medžiaga. Meduoliuose.
E 504 Magnio karbonatas Dirbtinė tešlos kildymo, lipnumą gerinanti ir rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 507 Druskos rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga ir pagalbinė techninė medžiaga. Natūrali yra skrandžio sultyse.
E 508 Kalio chloridas Valgomosios druskos kalio junginys.
E 509 Kalcio chloridas Valgomosios druskos kalcio junginys.
E 511 Magnio chloridas Valgomosios druskos magnio junginys.
E 512 Alavo chloridas Dirbtinis antioksidantas Tik konservuose.
E 513 Sieros rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Prieskoniams ir gliukozės sirupui gaminti.
E 514 Natrio sulfatas Sieros rūgšties druskos, žinoma kaip Glauberio druska (vidurius laisvinanti priemonė).
E 515 Kalio sulfatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga, didelės dozės laisvina vidurius.
E 516 Kalcio sulfatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 517 Amonio sulfatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 520 A Aliuminio sulfatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Aliuminis gali neigiamai veikti organizmą.
E 521 A Aliuminio natrio sulfatas Dirbtinė kietinimo medžiaga. Aliuminis gali neigiamai veikti organizmą.
E 522 A Aliuminio kalio sulfatas Dirbtinė kietinimo medžiaga. Aliuminis gali neigiamai veikti organizmą.
E 523 A Aliuminio amonio sulfatas Dirbtinė kietinimo medžiaga. Aliuminis gali neigiamai veikti organizmą.
E 524 Natrio hidroksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga. Kepiniams su užgesinta soda, alyvuogių karčiam skoniui pašalinti.
E 525 Kalio hidroksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 526 Kalcio hidroksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 527 Amonio hidroksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 528 Magnio hidroksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 529 Kalcio oksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 530 Magnio oksidas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 535 Natrio ferocianidas Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius, lengviau sudrėksta druska.
E 536 Kalio ferocianidas Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius, lengviau sudrėksta druska.
E 538 Kalcio ferocianidas Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, stabilizatorius, lengviau sudrėksta druska.
E 541 A Natrio aliuminio fosfatas Dirbtinė tešlos kildymo medžiaga. Aliuminis gali neigiamai veikti organizmą.
E 551 Silicio dioksidas Dirbtinė lipnumą reguliuojanti medžiaga, nekenksminga, nes organizmas jos neįsisavina.
E 552 Kalcio silikatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga. Organizmas jos neįsisavina.
E 553a Magnio silikatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga. Organizmas jos neįsisavina.
E 553b Talkas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga. Organizmas jos neįsisavina.
E 554 Natrio aliuminio fosfatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga. Organizmas jos neįsisavina.
E 555 Kalio aliuminio silikatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga.
E 556 Kalcio aliuminio silikatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga.
E 558 Bentonitas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga, vulkanų kilmės, sudėtyje gali būti šiek tiek arseno ir švino.
E 559 Aliuminio silikatas Natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga.
E 570 T, Gen Riebalų rūgštis Natūralus emulsiklis ir lipnumą reguliuojanti medžiaga.
E 574 Gen Gliukono rūgštis Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga ir stabilizatorius, apsaugo riebalus nuo sugedimo. Limonaduose ir saldikliuose.
E 575 Gen Gliukono-delta-laktonas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 576 Gen Natrio gliuonatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
E 577 Gen Kalio gliukonatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga
E 578 Gen Kalcio gliukonatas Dirbtinė rūgštingumą reguliuojanti medžiaga.
E 579 Gen Geležies-2-gliukonatas Dirbtinis spalvos fiksatorius. Tik tamsioms alyvuogėms.
E 585 Geležies-2-laktatas Dirbtinis spalvos fiksatorius, vartojamas ir kaip vaistas.